Gezonder het leven door? Probeer deze voeding!

Voel je je ziek en moe? Heb je het gevoel dat je immuunsysteem niet meer zo sterk is als vroeger, met als gevolg meer infecties dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar? Ben je gewoon op zoek naar wat tips om je immuunsysteem op een natuurlijke manier te versterken? Welk van deze ook waar is, wij hebben de top 10 voedingsmiddelen die je helpen je immuunsysteem op te krikken zonder je in het zweet te werken!

Fuit & Groenten

Alle hele voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, bevatten een enorme hoeveelheid fytochemicaliën die het immuunsysteem helpen. Deze fytochemicaliën versterken de immuunrespons door witte bloedcellen te activeren om ziekten en infecties te bestrijden. Er zijn twee soorten witte bloedcellen: T lymfocyten en B lymfocyten. T lymfocyten vernietigen virussen buiten het lichaam, terwijl B-lymfocyten voorkomen dat virussen zich in je lichaam vermenigvuldigen. Bovendien bevatten fruit en groenten essentiële vitaminen en mineralen voor de immuniteit, zoals vitamine C, bèta-caroteen (te vinden in alle geel/oranje fruit &; groenten), vitamine A, E & K (vetoplosbaar) die synergetisch met elkaar samenwerken met behulp van antioxidanten om het lichaam tegen vrije radicalen te beschermen.

1. Knoflook

Van knoflook is aangetoond dat het de activiteit van witte bloedcellen verhoogt en voorkomt dat ze aan elkaar kleven (klonteren), waardoor ze zich sneller door het lichaam kunnen bewegen en alle indringers die ze daar beneden tegenkomen – zoals bacteriën of virussen – aanvallen. Voeg knoflook direct aan je maaltijden toe, rauw of gekookt; maar als je het kookt, zorg er dan voor het slechts heel licht te verhitten, want koken bij hoge temperaturen kan de actieve bestanddelen van knoflook doden.

2. Citroenen en limoenen

Deze citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C die de activiteit van witte bloedcellen en de aanmaak van antilichamen stimuleert – die beide helpen bij het sneller bestrijden van verkoudheid en griepvirussen. Ze bevatten ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze nuttig zijn om zwelling of ontsteking overal in je lichaam te verminderen – zoals bij gezwollen amandelen of een zere keel. Knijp wat citroensap uit in warm water en drink het elke ochtend als eerste op een lege maag om de spijsvertering te helpen stimuleren en het lichaam te ontgiften, terwijl je het immuunsysteem voorziet van een gezonde dosis vitamine C.

3. Donkergroene groenten

Alle donkergroene groenten zijn ook overvloedig in vitamine C, dus zorg ervoor dat je veel boerenkool, snijbiet, groene paprika, broccoli, spruitjes, en spinazie in je dieet opneemt. Maar omdat de meeste groenten op zichzelf niet genoeg vitamine C bevatten om de vereiste voordelen voor het immuunsysteem op te leveren, kun je ze het beste consumeren met een bron van gezonde vetten – zoals avocado of kokosolie. Op die manier gaat de opname veel sneller!

4. Paddenstoelen

Alle soorten paddenstoelen zitten vol geweldige antioxidanten die vrije radicalen in onze lichaamscellen bestrijden. En van een specifieke soort paddenstoelen is aangetoond dat ze wat men bèta-glucanen noemt bevatten, waardoor ze bijzonder efficiënt zijn in het stimuleren van de reactie van het immuunsysteem als ze over langere tijd regelmatig gegeten worden. Als je het niet vaak kunt krijgen, kies dan voor capsules in de plaats.

5. Gember

Gember, een natuurlijke immuniteitsstimulator, heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen die goed zijn voor de behandeling van seizoensgebonden allergieën. Het kan ook plaatselijk op de borst gebruikt worden om hoest en verstopping te helpen verzachten. En zijn verzachtende werking op je spijsverteringskanaal maakt het heel nuttig bij het verlichten van misselijkheid die vaak gepaard gaat met verkoudheid of griep – en niet te vergeten het feit dat het heerlijk smaakt als je het in heet water doet om er thee van te maken! Je kunt het zelfs toevoegen aan gerechten of verse saprecepten.

6. Peterselie

Peterselie is rijk aan vitamine C, A, en K – die allemaal een invloed hebben op het op natuurlijke wijze stimuleren van ons immuunsysteem! Het kruid bevat ook een soort fytonutriënt, apigenine genaamd, waarvan men denkt dat het ontstekingsremmende voordelen heeft, en ook enkele kankerbestrijdende eigenschappen. Voeg verse peterselie toe aan je sappen en smoothies voor een gezonde immuniteitsboost.

7. Hete pepers

Deze hete schoonheden bevatten capsaïcine, een ingrediënt dat ze hun pittigheid geeft en waarvan is aangetoond dat het de activiteit van witte bloedcellen verhoogt. Ze zijn hier effectiever in als ze rauw gegeten worden – dus voeg vers gehakte chili toe aan je salades of salsa’s! Kun je niet tegen de hitte, maar heb je toch meer capsaïcine in je leven nodig, kies dan voor een supplement.

8. Olijfbladextract

Olijfbladextract bevat oleuropeïne dat de immuuncellen stimuleert om te vechten. Van het extract is aangetoond dat het de productie van witte bloedcellen en macrofagen verhoogt. Het extract is ook een goede bron van antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Aanbevolen Artikelen