Met de seizoenen koken: hoe doe je dat?

Het was vroeger heel gebruikelijk en is momenteel weer in opkomst: koken met de seizoenen. Hoewel het misschien ingewikkeld klinkt, valt dat in de realiteit eigenlijk best mee. Je moet alleen even weten waar je rekening mee kunt houden. Benieuwd hoe dat zit? Ontdek onze tips.

Lekkere recepten uitkiezen per seizoen

Laten we vooropstellen dat het vooral heel leuk is om met de seizoenen mee te koken. Neem dit als uitgangspunt. Trek er bijvoorbeeld lekker wat tijd voor uit om goede recepten uit te kiezen die bij het seizoen passen. En probeer ook verschillende bereidingswijzen uit per ingrediënt. Veel seizoensproducten kun je bijvoorbeeld bereiden met koekenpannen: dit is de meest gebruikelijke manier van koken. Maar probeer ook zeker eens iets uit wat je wellicht minder vaak doet. Denk aan groenten grillen met een grillpan! Dat smaakt weer heel anders. Verder kun je de oven vaak goed gebruiken bij de bereiding. Of denk er juist eens aan om groenten rauw te eten – als dat natuurlijk mogelijk is bij de soort die je gebruikt.

Informatie over seizoensproducten

De makkelijkste manier om te achterhalen wat seizoensproducten zijn? Zoek er informatie over op. Je kunt bijvoorbeeld per maand opzoeken wat er op dit moment groeit in eigen land. Dat is ook meteen heel leerzaam. Er zijn tevens complete kalenders te vinden, met per maand afbeeldingen van seizoensgerelateerde producten – waarbij het meestal om groenten en fruit gaat. Dit wordt ook wel de seizoenskalender genoemd. Print zo’n kalender uit en hang ‘m op de koelkast, om maar iets te noemen. Zo kun je de informatie er altijd bij pakken.

Let op de afkomst van de ingrediënten

Hoe weet je nu waar een bepaald ingrediënt vandaan komt? Ook dit is belangrijk bij het gebruiken van producten die passen bij het seizoen. In de supermarkt staat dit vaak op de verpakking of op het bordje vermeld. Als groente of fruit uit Nederland komt én groeit in het huidige seizoen, dan zit je goed. Bij de groenteboer kun je dit gewoon even vragen: daar wordt heus niet raar van opgekeken.

Prijs in de gaten houden

Nog een manier om te kunnen achterhalen of je een seizoensgebonden product uit eigen omgeving in huis haalt? Let op de prijs, in de supermarkt bijvoorbeeld. Producten zijn namelijk vaak goedkoper als ze in het seizoen zijn. Buiten het seizoen kan een bepaald product ineens weer duurder zijn.

Lokaal winkelen

Het blijft soms lastig om in de supermarkt precies te kunnen achterhalen hoe het nu zit met een bepaald product. Als je echt zeker wilt weten dat iets uit het seizoen én uit de buurt komt, kun je je inkopen doen bij lokale verkopers. Bedenk een route langs lokale boeren en telers, die je bijvoorbeeld om de week aflegt. Sommige telers verkopen fruit of groente langs de weg: dat werkt heel makkelijk. Er zijn ook steeds meer initiatieven te vinden die pakketten aanbieden met daarin een lokaal aanbod. Ook dat is het uitproberen waard!

Aanbevolen Artikelen