Wat is de basis voor een smaakvol kopje koffie?

Het is een waar kunstje: het zetten van een écht goede kop koffie. Vind je het leuk om je hier thuis mee bezig te houden? Hoe meer je van koffie weet, hoe meer variatie je kunt aanbrengen in de koffie die je zet. Zo optimaliseer je de smaak! Het is hierbij wel belangrijk dat de basis goed zit. Waar kun je precies op letten?

Koffiemerk

Hoewel niet alles aankomt op het koffiemerk dat je kiest, speelt dit toch zeker een rol. Bij kwalitatieve koffiemerken staat namelijk een uitmuntende smaakbeleving voorop. Dit is belangrijk in de zoektocht naar het perfecte kopje koffie! Haal daarom koffie in huis van een vooraanstaand merk, zoals illy. Wil je alsnog het liefst besparen op je kop koffie? Dan heb je baat bij een koffie aanbieding, die je van een goed merk in de gaten kunt houden. Zo kun je de koffie direct inslaan!

Branding

Voordat koffie in jouw keukenkastje terechtkomt, wordt het gebrand. De precieze branding is relevant voor de uiteindelijke smaak. Is een koffiesoort lang gebrand? Dan zijn de bonen donker en smaken ze vrij bitter en intens. Bij een lichtere branding blijft er meer smaak behouden. Al is er ook weer het gevaar dat licht gebrande koffie wat zuurder is. Het is in ieder geval iets om in het achterhoofd te houden bij je keuze voor bepaalde koffie.

Maling

Van de koffiesoort en de branding gaan we door naar de maling. Het is belangrijk dat je de maling precies instelt, mocht je zelf de koffiebonen malen. Het malen is sowieso aan te raden, omdat je zo de meest verse koffiesmaak proeft. De grofheid bepaalt het oppervlakte dat in contact komt met het water. Bij een grote maling is er minder contact met het water dan bij een fijne maling. Wat er gewenst is? Dit ligt aan het type koffie. Zo heb je bij filterkoffie een grove maling nodig, maar bij espresso juist een fijne maling. Op een koffiemaler kun je de maalgraad instellen.

Versheid

Je koffie smaakt een stuk lekkerder als het vers is. Maal koffiebonen daarom het liefst zelf. Dit doe je direct voordat je de koffie gaat zetten. En de geur die vrijkomt bij het malen van de bonen is ook overheerlijk! De hele keuken ruikt ernaar – dat is genieten geblazen.

Temperatuur

Experimenteer ook eens met de temperatuur van de koffie. Bij sommige koffiezetapparaten kun je dit instellen. Ook kun je koffie met de hand zetten, waarbij je water warm laat worden tot een specifieke temperatuur. Is je koffie vaak te bitter? Dan is het water wellicht te heet. Is je koffie juist te zuur? Dan kan het zo zijn dat de temperatuur te laag is. Het water hoeft zeker niet kokend heet te zijn. De beste temperatuur voor het bereiden van koffie? Dit is tussen de 92 en 96 graden Celsius.

Aanbevolen Artikelen