Wat is bobotie en waarom móet je dit gerecht proberen?

Bobotie is een gerecht uit Zuid-Afrika dat gewoonlijk bestaat uit gekruid gehakt, tomaten en uien in een eierpudding. Het wordt gewoonlijk geserveerd met gele rijst of pap.

Het belangrijkste kenmerk van dit gerecht is echter het gebruik van krenten (dat zijn rozijnen), die het zijn kenmerkende zoete smaak geven. De oorsprong van het recept is nog steeds onbekend, maar er zijn veel versies die beweren dat dit het “originele” recept voor bobotie is; niemand weet echter zeker waar het vandaan komt. Wat we wel weten is dat dit heerlijke gerecht in Zuid-Afrika al populair is sinds 1652, toen Nederlandse handelaars hun recepten naar Kaapstad brachten en ze al gauw met andere kolonisten – waaronder Hugenoten – deelden.

Wat is bobotie?

Van dit gerecht wordt vaak gezegd dat het afkomstig is van de Kaapse Maleise gemeenschap. De naam komt van het Nederlandse woord “bobotje” dat “kleine pot” betekent, wat verwijst naar de bereidingswijze die bij het maken van dit gerecht gebruikt wordt. Het bestaat hoofdzakelijk uit gemalen rund- of schapenvlees gemengd met uien en specerijen, en dan gebakken in een taartkorst overgoten met cust ard. Meestal geserveerd met gele rijst en rozijnen is het een zeer troostrijk gerecht dat je maag verwarmt op een koude dag!

Bobotie (spreek uit als ‘buh-boo-tea’) is een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht dat dateert uit de 17e eeuw. Het bestaat uit gekruid gehakt gebakken met een eierpudding topping en wordt meestal geserveerd met rijst en rozijnen. Niemand weet zeker waar het vandaan komt, maar er zijn veel recepten die beweren authentiek te zijn; mijn recept wordt hier op deze eigenste website gedeeld!

Andere heerlijke Zuid-Afrikaanse gerechten

Behalve bobotie zijn er nog veel andere heerlijke Zuid-Afrikaanse gerechten die mensen moeten proberen! Een van mijn favorieten is bunny chow: een uitgehold brood gevuld met gekruid lam, kip of rundvlees. Een ander populair gerecht is boerewors: een pittige worst die gegrild wordt en vaak geserveerd wordt met pap (een soort maïsmeelpap) en jus. En als toetje kun je koeksisters proberen: zoete gebakjes van deeg dat gefrituurd wordt en geweekt in siroop of honing.

Er zijn ook veel traditionele Afrikaanse gerechten die het proberen waard zijn, zoals umngqusho (een gerecht gemaakt van maïsmeel en bonen) of ujeqe (een soort maïspap). Ze worden meestal als lunch of avondeten gegeten, maar kunnen ook een heerlijk ontbijt vormen! En als je ooit naar Zuid-Afrika komt, moet je deze gerechten absoluut proberen!

Aanbevolen Artikelen